Forumi na Reticulumu

Forumi...Kao što smo vam već napomenuli forumi predstavljajujednu od najvažnijih aktivnosti na Reticulumu, ne samo zbog toga što, na pojedinim kursevima, nose najveći broj poena, već i zbog toga što su oni glavni "alat" učenja. Kroz diskusije sa moderatorima i ostalim kolegama, razjasniće te brojne nedoumice, rešavati kliničke slučajeve itd.

Kako bi forumi dobro funkcionisali i pomogli vam u učenju potrebno je poštovati neka pravila:

  1. Učešćem u diskusijama na forumima obavezujete se da nećete koristiti neprikladne termine i izraze ("ružne reči"), da nećete podsticati na diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv drugih lica ili grupa na osnovu njihove pripadnosti nekoj rasi, polu, naciji, verskoj, političkoj, etničkoj ili bilo kojoj manjinskoj grupii

  2. Kada pokrećete diskusiju vodite račuma da temi koju pokrećete ima smislen naslov, kako bi ostali mogli iz samog naslova mogli da vide o čemu raspravlja u diskusiji koju pokrećete.

    Nemojte koristiti uopštene naslove tema (npr. "O tkivima") ili naslove tipa "Imam jedno pitanje"
  3. Izbegavajte korišćenje fraza i suvoparnih izraza, unesite vaš stav, stil i ideju u poruke. Koristite svoje reči! Jezik koji se koristi na forumima je bliži govornom, neformalnom nego pisanom, formalnom stilu izražavanja.

    ZABRANJENO je kopirati pasuse i čitave delove drugih stranica sa interneta; jedini
     izuzetak je kada želite da argumentujete svoj stav, ali tada preuzeti 
    (kraći) citat staviti pod znake navoda a u zagradi dodati link ka 
    stranici odakle je citat preuzet; ako se pak radi o nekom članku u 
    "papirnom" obliku onda tačno navesti naslov članka i ime prvog autora 
  4. Trudite se da vaše poruke na forumima budu gramatički ispravne. Obavezno je korišćenje dijakritičkih znakova (tzv. "naših slova" č, ć, ž, š, đ), kao i znakova interpunkcije

  5. Poruke treba da budu pregledne kako bi se lakše čitale (rečenice ne treba da budu previše dugačke, duže poruke odvajajte u pasuse, a važne termine možete da naglasite (korišćenjem "bolda" li "italica")

    Izbegavajte tzv. SMS i Fejsbuk skraćenice - VTP, LOL, ROFL, VRV i slično, ...) 
  6. Broj reči u jednoj poruci ne sme da prelazi 250 reči! (osim ako za to nema preke potrebe!). Inače broj reči se prikazuje na kraju same poruke u donjem levom uglu.

  7. Nemojte za redom slati veći broj poruka. Forumi su dijaloška forma komunikacije, a ne monolozi

  8. Nakon što postujete poruku, imaćete na raspolaganju 30 minuta u okviru kojih ćete moći, naknadno da izmenite sadržaj poruke koristeći opciju "Uredi"

  9. Kada odgovorate na nečiju poruku, kliknite na link "Odgovori" koji se nalazi na kraju poruke na koju želite da odgovorite

  10. Gledajte da vam poruke budu konkretne, da 'ne lutate' sa objašnjenjima

  11. Na diskusijama o gradivu nije poželjno praviti digresije koje se ne tiču pokrenute teme. U okviru jedne poruke ne pokrećite više tema. Osnovno forumaško pravilo kaže "Jedna tema jedna poruka"

  12. Slike, video i drugi materijal koji postavljate uz tekst poruke nije ograničen, ali trebalo bi da bude optimizovan (slike koje postavljate treba da budu u ..JPG ili .PNG formatu maksimalne širine do 600 piksela.
  13. Za sve teme koje nemaju veze sa histologijom i embriologijom (koje ste filmove gledali, knjige pročitali, priče o sportu, muzici...) koristite forum 'Studentski kafe'

  14. Za sve nejasnoće možete se obratiti nekom od moderatora kursa (nastavnik koji vam vodi kurs i demonstratori) putem privatne ili poruke na forumu.