Vodič kroz Reticulum

Sajt: Reticulum
Kurs: Reticulum
Knjiga: Vodič kroz Reticulum
Štampao/la:
Datum: четвртак, 18. април 2024, 07:44

Opis

Korisna uputstva - kako se snaći na Reticulumu

Kako se podešava profil, kako koristiti forume, kako se kreira Wiki .. i ostala korisna uputstva, saveti i pravila

Na narednim stranicama saznaćete:

  • kako da uredite svoj profil, odnosno kako da dodate svoju sliku, unesete više informacija o sebi i uredite različita podešavanja,
  • kako se koriste forumi,
  • šta su to lekcije i testovi,

Na posebnoj stranici Reticuluma naći ćete osnovna pravila akademskog ponašanja. Od izuzetne je važnosti da se pridržvate navedenih pravila.

Ukoliko smatrate da se na ovim stranicama mogu naći i neki drugi saveti i uputstva, samo napred - predložite to moderatorima odnosno nastavnicima i saradniciima  koji moderišu vaše kurseve i vrlo rado ćemo vam izaći u susret.

Kako da uredim svoj profil? Kako da dodam svoju sliku i uredim ostale podatke o sebi?

Pre nego što započnete uređivanje profila potrebno je da pripremite svoju (digitalnu) fotografiju. Ona mora da bude u .JPG ili .PNG formatu, približno jednake širine i visine - maksimalne do 400 x 400 piksela. Slika koju postavljate ne mora da bude "preozbiljna" (poput one u ličnoj karti), ali je važno da se jasno vidi vaše lice.

Korišćenje avatara nije dozvoljeno!

Kada ste podesili veličinu fotografije koju želite da dodate, na početnoj stranici Reticuluma, u gornjem desnom uglu ekrana videćete generičku sliku korisnika ispod kojeg se nalazi vaše ime, Kada mišem pređete preko svog imena otvoriće vam se padajući meni u kojem treba pronaći opciju "Uredi profil".

Uredi profil 

Klikom na opciju "Uredi profil" dolazite na stranicu svog profila, u okviru koje ćete postaviti svoju, već pripremljenu sliku,  i na kojoj možete da podesiti različite opcije.

Koje podatke moram da unesem?

Na stranici za podešavanje svog profil možete da unesete i ostale podatke o sebi, kao i da podesite različite parametre. Najveći broj parametara je unapred podešen, tako da neće biti potrebno da ih menjate.

Napomena: pored nekih opcija videćete plavu okruglu ikonicu sa znakom pitanja. Klikom na ikonicu videćete kratko objašnje čemu određena opcija (parametar) služi.

Polje koje sadrži vašu e-adresu nemojte menjati (tu je već podešena vaša fakultetsla elektronska adresa)

Opcija "Način obaveštavanje putem e-poruka" određuje kako će se sa sistema slati kopije novih poruka objavljenih na forumima na vašu e-adresu. Iz padajućeg menija izaberite jednu od sledeće dve opcije:

  1. Bez skraćivanja (po jedna e-poruka za svaku poruku objavljenu na forumima)
  2. Kompletno (jedna e-poruka dnevno sa kompletnim sadržajem svih poruka na forumima)

Za opciju "Praćenje foruma" izaberite "DA, istakni nove poruke" ukoliko želite da vam bude obeležen broj novih poruka, koje su postovane od vaše poslednjeg prijavljivanja na sistem (tj. poslednjeg boravka na kursu)

Od ostalih polja na ovoj stranici potrebni je da uredite sledeća:

  • Mesto - u ovo polje upište grad (mesto) iz kojeg dolazite
  • Država - standardno je postavljena opcija "Srbija". Ukoliko dolazite iz druge države izaberite je iz padajuće menija
  • Opis - u ovo polje upišete više podataka o sebi, kojima ćete se predstaviti ostalim korisnicima sajta. Šta ćete uneti stvar je vašeg izbora - jedino vodite računa o kontekstu. tj. nameni ovoga sajta.
Postavljanje slike

Svoju sliku možete  postaviti na dva načina:

1. U sekciji "Slika korisnika", klikom na link "Dodaj" se otvara novi prozor, "Birač datoteke", uz pomoć koga možete da pronađete sliku na svom računaru (Browse) . Kada ste je pronašli, klikom na "Postavi ovu datoteku"  izabrana fotografija će se pojaviti kao slika u vašem profil, kao i zaglavlju svake stranice sajta (ovo može da se razlikuje od kursa do kursa, zavisno od grafičke teme koju određeni kurs koristi).

Postavljanje slike

Birač datoteke

2. Druga nmogućnost je da jednostavno direktno prevučete fotografije sa svog računara u polje "Prevucite i spustite datoteke ovde kako biste ih dodali".

Alternativni način za postavljanje slike

Uređivanje ostalih podataka u profilu

Ostala polja u vađem profilu (Interesovanja,  Skype ID, Yaho ID, Adresa, Mobilni telefon, Facebook, Twitter... itd) su opcionog karaktera i ne morate ih popunjavati ako to ne želite.

Forumi...Forumi

Forumi su srž onlajn kurseva na Reticulumu jer omogućavaju da u svakom trenutku postavite pitanje o bilo čemu što vam nije jasno. Niko vam neće reći da je to „trebalo već da naučite", kako „drugi to već znaju" ili da je trebalo da sami sebi to razjasnite. Možda je savet da koristite forume što više možete suvišan i nametljiv, pa sami odlučite da li ćete ga slediti, ali pogledajte šta su napisale vaše kolege sa prethodnih godina. Na kraju svakog kursa se daje anonimna anketa gde studenti mogu da kažu šta im je sve smetalo, sa čime nisu bili zadovoljni i evo par jako čestih odgovora. Prenosimo ih od reči do reči.

„Mogla sam provoditi vise vremena na retikulumu, ali nisam mogla zbog drugih obaveza. Forume sam trebala više koristiti."
 „Jednostavno mislim da je trebalo da uložim više truda oko svega, s obzirom na to da na primjer uopšte nisam koristila forume koji sami po sebi mogu biti veoma korisni..A kad sam već imala priliku, trebalo je i da je iskoristim..

smešak

" 
„Smatram da je Retikulum jako korisna stvar ali da u početku nisam baš previše ozbiljno shvatila sve to... Kasnije se ispostavilo to da mi dosta pomaze ali smatram da sam više trebala da učestvujem na forumima a ne kasnije pred kolokvijum ili ispit da ih čitam..." 

Na Reticulumu postoji nekoliko tipova foruma : Opšti - teme uopšteno u vezi sa histologijom i embriologijom. Uvodna poglavlja udžbenika ali i sve ostalo. Posebni - detaljnije razrađuju teme prema svom nazivu, prate raspored vežbi i predavanja. Grupni - posebni forumi gde se problemi razrađuju u grupama od po petoro studenata, zajedno sa dodeljenim demonstratorom.

Forumi na Reticulumu

Forumi...Kao što smo vam već napomenuli forumi predstavljajujednu od najvažnijih aktivnosti na Reticulumu, ne samo zbog toga što, na pojedinim kursevima, nose najveći broj poena, već i zbog toga što su oni glavni "alat" učenja. Kroz diskusije sa moderatorima i ostalim kolegama, razjasniće te brojne nedoumice, rešavati kliničke slučajeve itd.

Kako bi forumi dobro funkcionisali i pomogli vam u učenju potrebno je poštovati neka pravila:

  1. Učešćem u diskusijama na forumima obavezujete se da nećete koristiti neprikladne termine i izraze ("ružne reči"), da nećete podsticati na diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv drugih lica ili grupa na osnovu njihove pripadnosti nekoj rasi, polu, naciji, verskoj, političkoj, etničkoj ili bilo kojoj manjinskoj grupii

  2. Kada pokrećete diskusiju vodite račuma da temi koju pokrećete ima smislen naslov, kako bi ostali mogli iz samog naslova mogli da vide o čemu raspravlja u diskusiji koju pokrećete.

    Nemojte koristiti uopštene naslove tema (npr. "O tkivima") ili naslove tipa "Imam jedno pitanje"
  3. Izbegavajte korišćenje fraza i suvoparnih izraza, unesite vaš stav, stil i ideju u poruke. Koristite svoje reči! Jezik koji se koristi na forumima je bliži govornom, neformalnom nego pisanom, formalnom stilu izražavanja.

    ZABRANJENO je kopirati pasuse i čitave delove drugih stranica sa interneta; jedini
     izuzetak je kada želite da argumentujete svoj stav, ali tada preuzeti 
    (kraći) citat staviti pod znake navoda a u zagradi dodati link ka 
    stranici odakle je citat preuzet; ako se pak radi o nekom članku u 
    "papirnom" obliku onda tačno navesti naslov članka i ime prvog autora 
  4. Trudite se da vaše poruke na forumima budu gramatički ispravne. Obavezno je korišćenje dijakritičkih znakova (tzv. "naših slova" č, ć, ž, š, đ), kao i znakova interpunkcije

  5. Poruke treba da budu pregledne kako bi se lakše čitale (rečenice ne treba da budu previše dugačke, duže poruke odvajajte u pasuse, a važne termine možete da naglasite (korišćenjem "bolda" li "italica")

    Izbegavajte tzv. SMS i Fejsbuk skraćenice - VTP, LOL, ROFL, VRV i slično, ...) 
  6. Broj reči u jednoj poruci ne sme da prelazi 250 reči! (osim ako za to nema preke potrebe!). Inače broj reči se prikazuje na kraju same poruke u donjem levom uglu.

  7. Nemojte za redom slati veći broj poruka. Forumi su dijaloška forma komunikacije, a ne monolozi

  8. Nakon što postujete poruku, imaćete na raspolaganju 30 minuta u okviru kojih ćete moći, naknadno da izmenite sadržaj poruke koristeći opciju "Uredi"

  9. Kada odgovorate na nečiju poruku, kliknite na link "Odgovori" koji se nalazi na kraju poruke na koju želite da odgovorite

  10. Gledajte da vam poruke budu konkretne, da 'ne lutate' sa objašnjenjima

  11. Na diskusijama o gradivu nije poželjno praviti digresije koje se ne tiču pokrenute teme. U okviru jedne poruke ne pokrećite više tema. Osnovno forumaško pravilo kaže "Jedna tema jedna poruka"

  12. Slike, video i drugi materijal koji postavljate uz tekst poruke nije ograničen, ali trebalo bi da bude optimizovan (slike koje postavljate treba da budu u ..JPG ili .PNG formatu maksimalne širine do 600 piksela.
  13. Za sve teme koje nemaju veze sa histologijom i embriologijom (koje ste filmove gledali, knjige pročitali, priče o sportu, muzici...) koristite forum 'Studentski kafe'

  14. Za sve nejasnoće možete se obratiti nekom od moderatora kursa (nastavnik koji vam vodi kurs i demonstratori) putem privatne ili poruke na forumu.