Kako da uredim svoj profil? Kako da dodam svoju sliku i uredim ostale podatke o sebi?

Pre nego što započnete uređivanje profila potrebno je da pripremite svoju (digitalnu) fotografiju. Ona mora da bude u .JPG ili .PNG formatu, približno jednake širine i visine - maksimalne do 400 x 400 piksela. Slika koju postavljate ne mora da bude "preozbiljna" (poput one u ličnoj karti), ali je važno da se jasno vidi vaše lice.

Korišćenje avatara nije dozvoljeno!

Kada ste podesili veličinu fotografije koju želite da dodate, na početnoj stranici Reticuluma, u gornjem desnom uglu ekrana videćete generičku sliku korisnika ispod kojeg se nalazi vaše ime, Kada mišem pređete preko svog imena otvoriće vam se padajući meni u kojem treba pronaći opciju "Uredi profil".

Uredi profil 

Klikom na opciju "Uredi profil" dolazite na stranicu svog profila, u okviru koje ćete postaviti svoju, već pripremljenu sliku,  i na kojoj možete da podesiti različite opcije.

Koje podatke moram da unesem?

Na stranici za podešavanje svog profil možete da unesete i ostale podatke o sebi, kao i da podesite različite parametre. Najveći broj parametara je unapred podešen, tako da neće biti potrebno da ih menjate.

Napomena: pored nekih opcija videćete plavu okruglu ikonicu sa znakom pitanja. Klikom na ikonicu videćete kratko objašnje čemu određena opcija (parametar) služi.

Polje koje sadrži vašu e-adresu nemojte menjati (tu je već podešena vaša fakultetsla elektronska adresa)

Opcija "Način obaveštavanje putem e-poruka" određuje kako će se sa sistema slati kopije novih poruka objavljenih na forumima na vašu e-adresu. Iz padajućeg menija izaberite jednu od sledeće dve opcije:

  1. Bez skraćivanja (po jedna e-poruka za svaku poruku objavljenu na forumima)
  2. Kompletno (jedna e-poruka dnevno sa kompletnim sadržajem svih poruka na forumima)

Za opciju "Praćenje foruma" izaberite "DA, istakni nove poruke" ukoliko želite da vam bude obeležen broj novih poruka, koje su postovane od vaše poslednjeg prijavljivanja na sistem (tj. poslednjeg boravka na kursu)

Od ostalih polja na ovoj stranici potrebni je da uredite sledeća:

  • Mesto - u ovo polje upište grad (mesto) iz kojeg dolazite
  • Država - standardno je postavljena opcija "Srbija". Ukoliko dolazite iz druge države izaberite je iz padajuće menija
  • Opis - u ovo polje upišete više podataka o sebi, kojima ćete se predstaviti ostalim korisnicima sajta. Šta ćete uneti stvar je vašeg izbora - jedino vodite računa o kontekstu. tj. nameni ovoga sajta.
Postavljanje slike

Svoju sliku možete  postaviti na dva načina:

1. U sekciji "Slika korisnika", klikom na link "Dodaj" se otvara novi prozor, "Birač datoteke", uz pomoć koga možete da pronađete sliku na svom računaru (Browse) . Kada ste je pronašli, klikom na "Postavi ovu datoteku"  izabrana fotografija će se pojaviti kao slika u vašem profil, kao i zaglavlju svake stranice sajta (ovo može da se razlikuje od kursa do kursa, zavisno od grafičke teme koju određeni kurs koristi).

Postavljanje slike

Birač datoteke

2. Druga nmogućnost je da jednostavno direktno prevučete fotografije sa svog računara u polje "Prevucite i spustite datoteke ovde kako biste ih dodali".

Alternativni način za postavljanje slike

Uređivanje ostalih podataka u profilu

Ostala polja u vađem profilu (Interesovanja,  Skype ID, Yaho ID, Adresa, Mobilni telefon, Facebook, Twitter... itd) su opcionog karaktera i ne morate ih popunjavati ako to ne želite.